Recension: Helena Dahlgren – 100 hemskaste

”Skräck är så mycket mer än vad man kan tro”, skriver Helena Dahlgren i förordet till 100 hemskaste. Visst är det sant, skräck är i högsta grad en personlig upplevelse. Kort och gott: olika saker skrämmer skiten ur olika människor. 100 hemskaste är en skräckguide att ta till sitt hjärta.

Rädsla kan vara en bild på en clown. Men rädsla kan också vara en mening som uttalas av en karaktär i en film. Det kan vara en blick, en skapad sinnesstämning. Skräck, och rädsla kan vara allt eller inget.

Själv är jag bland annat livrädd för höga höjder, ormar, sadistiska seriemördare och människor som står i skuggan och betraktar mig.

Det tål att diskuteras; varför vill vi bli skrämda? Är det för att mörkret är mindre otäckt om vi väljer det själva? Tilltalas vi av illusionen av kontroll – känner vi oss trygga när vi ser andra drabbas av onda (fiktiva) saker – blir vi säkrare på att ”det inte kan hända oss”?

100-hemskaste100 hemskaste är vad det låter som. Boken är hundra skräckupplevelser och hundra inbjudningar till Helena Dahlgrens rädsla. Presentationen av listan är både överskådlig och personlig och äger skickligheten i att även kunna agera uppslagsverk och inspirationskanal. Dahlgren faller alltså inte i den ack så jobbiga ”lyssna på mig, jag har rätt”-fällan, utan berättar engagerat och medryckande om sina upplevelser.

Texterna är skrivna med lätt och ledigt språk, insatt och fullt av berättarglädje. Men listan – och resonemangen kring de filmer, böcker och karaktärer som befolkar den – kan också användas både upplysande och inspirerande. Det gör mig, som mindre berest skräckdiggare, glad. Det bjuder in till utforskning.

Boken är, helt enkelt, ett smörgåsbord av mörker, rädsla och ångest. Och det är omöjligt att inte gilla det.

Köp boken hos Adlibris eller Bokus.

Läs mitt och Helena Dahlgrens oerhört långa samtal om våra respektive bokdebuter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s