Att sälja sin bok är inte lätt

När jag jobbade med bokförsäljning (bokklubbar och nätbokhandel) lärde jag mig snabbt hur svårt eller lätt det kan vara att sälja en bok.

Allt handlar om utrymme och surr. Syns du inte, finns du inte. Om ingen pratar om dig, finns du knappt. För att trigga köpimpulsen hos människor ska du rimligtvis vara både synlig och omtalad; en kombination som är svår för en okänd debutant. Ibland räcker det inte med att du får utrymme; själv försökte jag febrilt att sälja David Peace fantastiska Yorkshirekvartett, till ingen större nytta.

tunneln_framsidaÄn svårare är det förstås för dig som självpublicerar. Såhär: det finns många fördelar med självpublicering, bland annat har man i princip all makt själv. Men den negativa aspekt som i högsta grad är närvarande är att du inte har någon som backar dig.

Ingen som säljer in dig till bokhandeln.
Ingen som pratar om dig på pressträffar.
Ingen som jobbar in intervjuer.
(Även om dessa tjänster till viss del finns att köpa in)

Ingen jävel kommer att göra dig relevant. Och däri ligger svårigheten; det är inte helt lätt att jobba in sin bok i media eller bokhandel. Det krävs något speciellt; en blandning av skicklighet, fingertoppskänsla och goda kontakter. Frågan är:

Hur sticker din bok ut?

Det är en fördel om man kan knyta upp sin bok kring ett speciellt ämne, höja angelägenheten. I bästa fall nappar någon, i värsta fall ingen. Men har du något att prata om är det en stor fördel. Extra stor fördel är det om du dessutom pratar om det på ett intressant sätt.

Det är också viktigt att som författare inse att bokhandel och media inte är allt. Dagens medieklimat kring böcker ser annorlunda ut: till exempel finns en uppsjö av bokbloggare som man kan knyta kontakt med. Själv har jag haft stor glädje av att se bloggare skriva om min bok; och blivit överraskad av att de flesta faktiskt tyckt om den!

När jag jobbade med bokförsäljning raljerade jag ofta över hur kort levnadstid en bok har; men det var framför allt i relation till förlagens arbete och hur länge den existerar på säljlistan och i bokhandelns fokus.

En bok lever naturligtvis länge. Min egen bok, Tunneln i slutet av ljuset, har funnits på marknaden i tre veckor. För att den ska sälja måste jag arbeta långsiktigt och envist. Jag måste förlänga livslängden för boken och kanske är det lättare när man självpublicerar; du har den inställningen redan från början. Du vet att ingen kommer att smälla upp feta marknadsföringskampanjer med ditt ansikte i photoshoppade förstoringar. Du vet att du måste prata med läsarna, att du måste jobba brett.

Att sälja en bok kräver inte bara uppmärksamhet och prat. Det kräver att någon är beredd att trycka på köpknappen eller gå in på bokhandeln och fråga efter boken. Det kräver pengar. Motivation. Trösklar som måste övervinnas. Och hur gör man det bäst?

Fortsättning lär följa.

Under tiden: Köp min bok hos Adlibris eller Bokus!

Upptäck självpubliceringens möjligheter hos Type & Tell!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s