Recension: Martin Holmén – Clinch

Jag är allergisk mot slätstrukna berättelser. Jag skyr tråkiga deckare. Därför kommer Clinch som en välsignelse; det är nämligen inget annat än en hårdför och nersvärtad berättelse om rättvisa, våld och ett 1930-talets Stockholm.

Låt oss börja med att konstatera följande. Jag är som regel:

  1. Skeptiskt lagd mot ”historiska berättelser”
  2. Trött på deckare

Det var därför inte utan rädslan att bli besviken jag tog mig an Martin Holméns Clinch. Jag tänkte: Helvete, tänk om det är värdelöst och tråkigt. Jag tänkte också: 30-talets Stockholm, jag vet inte vad jag tycker om det…

9789100144944Väldigt snabbt insåg jag att mina farhågor skulle sopas bort. Clinch slog mig på käften, för att uttrycka det enkelt. Harry Kvist, bokens sympatiskt osympatiska huvudperson, är en hårdnackad indrivare i ett Stockholm med gigantiska samhällsklyftor. Han slår folk på käften, hotar, gör sitt jobb. Jagar något – men vet själv inte vad.

När Kvist blir oskyldigt anklagad för ett mord går saker och ting utför. Tillvaron blir än mer panikartad än vanligt och han måste hitta sanningen. Problemet är att någon är väldigt mån om att den inte ska hittas.

Det är en välskriven och stundtals våldsam och grafisk berättelse. Det triggar, med andra ord, alla mina positiva instinkter och känslor. Boken rör sig i nergångna arbetarkvarter, på gator och torg och i slitna lägenheter.

Martin Holmén har en befriande rakryggad berättarteknik och spar inte på krutet. Det är inte bara tätt och bra – det är en frisk (om än skitdoftande) fläkt i spänningsutgivningen i Sverige. Och jag glömmer nästan bort att det finns en historisk vinkling i det hela…

Köp boken hos Adlibris.

Läs min intervju med Martin Holmén.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s