”Det är språket som intresserar mig mest”

Monologer, mord och mysteriet kring hur allt ska sluta. Den döda zonen intervjuar Ulla Bolinder, senast aktuell med Går i alla gårdar.
– Det är språket som intresserar mig mest, säger hon angående sitt eget skrivande.

I Går i alla gårdar får läsaren följa händelserna och utredningen av ett mord i en liten by utanför Uppsala på 1950-talet. Berättelsen är skriven i första person och vandrar från person till person ; ett annorlunda och spännande sätt att berätta.

Inspirationen, berättar Ulla, kom från en del gamla dokument som blivit liggande. Och från känslan att vilja skildra tiden kring sin egen barndom, både kring livet som sådant men också språket. 

I boken vandrar handlingen framåt i monologer där ryktesspridning och funderingar driver storyn. Vad är den stora utmaningen med att skriva på det sättet?
– Det är faktiskt ingen utmaning alls, eftersom det sättet att skriva faller sig helt naturligt för mig. Jag skulle ha svårt att skriva på något annat sätt, säger Ulla Bolinder.

Det blir ju en del karaktärer att hålla reda på. Hur har du resonerat kring det – och var det svårt för dig att hålla isär karaktärerna under tiden som du skrev?
– Jag är medveten om att det kan vara svårt för läsaren att minnas alla namn och hålla isär alla personer, men jag tycker inte att man behöver lägga så stor vikt vid det, utan istället se varje person som ett mer eller mindre tydligt inslag i väven som utgör helheten.

– Jag hade ingen skriftlig dokumentation och personerna uppstod genom det jag ville ha sagt. Jag hade inga djupare funderingar kring det.

unnamedJag får intrycket av att du fascineras starkt av människors inre; deras funderingar, moral, misstankar. Stämmer den uppfattningen?
– Det är faktiskt språket som intresserar mig mest. Det är det som inspirerar mig i första hand. Om jag får citera min huvudperson i Weber-serien: ”Olika ord och uttryck signalerar olika mentaliteter, olika åldrar, olika utbildningsnivåer, olika samhällsklasser, olika sätt att se på saker och ting. Olika aktiviteter där människor interagerar med varandra innehåller olika språkuttryck och varje institutionell, samhällelig diskurs utvecklar sin speciella typ av språkanvändning.”

– Att jag vill ge prov på detta är faktiskt den viktigaste anledningen till att det finns så många olika personer i mina böcker.

Den karaktär i Går i alla gårdar som får mest utrymme är den unga flickan Ingrid. Hon är en fascinerande person som funderar över allt möjligt. Hon känns också väldigt trovärdig mot sin ålder och karaktär. Hur har du lyckats ge henne rätt röst?
– Tonen kommer alldeles av sig själv så fort jag låter en person komma till tals. Själv upplever jag varje röst som unik och väljer noga ord och uttryckssätt som passar. Men jag antar att de individuella skillnaderna inte går fram till läsaren på samma sätt, och att personerna därför kan kännas likartade för många.

Du skildrar händelser utan dramatiska cliffhangers, våldsamma inslag eller skottlossningar. Har du svårt för den sortens spänningsromaner även som läsare?
– Ja, jag är totalt ointresserad av spänningen i yttre action. Men jag uppskattar spänningen i ”hur det ska sluta”.

Att kunna skildra karaktärer på ett trovärdigt sätt är såklart viktigt. Men vad är egentligen tricket bakom att göra det på ett bra sätt?
– När det gäller mitt eget sätt att skriva: Att vara lyhörd för de språkliga nyanserna. Men skulle jag skriva i tredje person skulle det säkert vara något annat.

 

Efter Går i alla gårdar, vad har du på gång nu?
– Min nästa bok ligger för närvarande och väntar hos några förlag som tar VÄLDIGT lång tid på sig för att lämna besked. Ett av dem har jag väntat på i över nio månader, och det ska bli intressant att se hur mycket längre det kan bli!

Vad handlar den boken om?
– Boken handlar om ett litet barns död och om en kvinnlig psykopats härjningar och baserar sig på ett autentiskt brottsfall. Jag har också påbörjat bok nummer 14 men tagit en paus från den ett tag.

– Och framtiden är osäker. Alla mina böcker har kommit ut på små förlag, och jag har uppskattat friheten och kravlösheten som det har inneburit, men nu har jag ändå tröttnat på att befinna mig ombord på det ena sjunkande skeppet efter det andra. Så kan det inte bli ”allt”, det vill säga ett större och väl etablerat förlag, får det nog bli ”inget”, det vill säga inga fler publicerade böcker av mig.

Efter dessa frågor vänder Ulla Bolinder på steken och ställer istället frågor till mig. Intervjuaren blir således den intervjuade.

Kunde du räkna ut hur det hela hängde ihop? Uppmärksammade du ledtrådarna i texten?
– Ärligt talat är jag jordens sämsta på att uppmärksamma ledtrådar, så nej – jag snappade inte upp dem. När jag läser så läser jag på ren känsla och ibland betyder det att jag blir så fångad i texten att jag inte reflekterar över vissa detaljer. Min sambo brukar säga att jag är värdelös på att lista ut vem som är mördaren. Rätt konstigt eftersom jag läser så mycket kriminallitteratur.

Jag har inte räknat dem själv, men en läsare som har skrivit om boken på Bokus hemsida hittade närmare 20 stycken, tror jag.
– Nu vill jag läsa om vissa delar av boken. Men jag tror att anledningen till att jag inte snappat upp ledtrådarna är att jag funderade en del på slutet och därför i efterhand inte kunde rikta min hjärna mot vad som verkligen var ledtrådarna, för det var mycket fakta och spekulationer också. Fast jag uppskattar när böcker slutar på ett sätt som får mig att tänka. 

Jag vet att du själv har skrivit en bok (Tunneln i slutet av ljuset, utkommer i mars, min anm.), som jag tror har en helt annan stil än Går i alla gårdar, och jag undrar vad som inspirerar dig mest i ditt skrivande?
– Det är svårt att svara på vad som inspirerar allra mest. Men det kan vara balansen mellan mörker och ljus; att hitta den. Jag tycker att många författare väjer för det mörka och det vill jag inte göra. Verkligheten är inte tillrättalagd och småputtrig speciellt ofta och det tycker jag att man ska skildra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s