Recension: Elly Griffiths – De öde fälten

En livfull Elly Griffiths berättar historien om ett lik i ett flygplan. De öde fälten är en stilsäker kriminalroman av det brittiska snittet.

Elly Griffiths har sannerligen hittat sin nisch och lärt sig bemästra den. Kriminalgåtor, skelettdelar, arkeologi och så en gnutta humor på det; några kanske skulle kalla henne en yngre och mer modern variant av Reginald Hill.

de-ode-faltenI De öde fälten ska en rik familj bygga nya hus på sina ägor. Kommersialismen är i högform, möjligheterna ofantliga. Men under byggnationen hittas något ovanligt: ett störtat flygplan från andra världskriget. Och inte nog med det: inuti planet återfinns ett skelett.

Gåtan skulle kunna få en snabb lösning, men det visar sig att skelettet är betydligt yngre än själva flygplanet och måste ha placerats där efter kraschlandningen. Byggprojektet får ta halt medan polisen, med Ruth Galloway i spetsen, utreder likfyndet. Det dröjer dock inte länge innan det börjar hända obehagligheter i grannskapet…

De öde fälten är en välskriven och tajt kriminalhistoria. Elly Griffiths känner sin Ruth Galloway, men deras relation har inte blivit slentrian, snarare tvärtom. Författaren skildrar sin huvudkaraktär med värme och känsla; för Galloway är sannerligen en karaktär med känslorna närvarande.

Som kriminalroman är det såklart inget nyskapande, stilistiskt mästerverk. Däremot är det en god fortsättning på det respekterade författarskap som Elly Griffiths har byggt upp. Berättelsen förs framåt på ett ledigt sätt och även om ingredienserna känns igen så finns det en berättarglädje som med jämna mellanrum lyser igenom.

Det må inte vara Griffiths bästa kriminalroman, men likväl god deckarläsning. Elly Griffiths har blivit mångas favorit och när man läser De öde fälten är det inte svårt att förstå varför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s