Recension: James Lee Burke – Black Cherry Blues

Sliten före-detta snut, gammal alkis, dras in i en mordhistoria som blir personlig. Låter det gjort? Låter det blasé? Tänk om! James Lee Burke’s Black Cherry Blues är en guldgruva i genren.

James Lee Burke, född 1936, debuterade som författare 1965 med boken Half of paradise. Han har flera framgångsrika bokserier bakom sig – Black Cherry Blues är den tredje boken i hans serie om Dave Robicheaux.

black-cherry-bluesDet är en stundtals jävligt mörk men ständigt spännande berättelse om hur en ex-snut (Robicheaux) som försöker dra sig tillbaka och leva ett stilla liv, dras in i en mordutredning som förvandlas till liv och död.

För boken fick Burke motta en Edgar Award. Den handlar om Dave Robicheaux, som lever ett stilla liv med sin adoptivdotter i Louisianas träskmarker; hyr ut båtar, fiskar kräftor. Men en dag rullar en gammal bekant in i hans liv: Dixie Lee Pugh, en pundig före detta countrystjärna som svängt fel många gånger i livet.

Robicheaux försöker styra förbi Dixie Lee Pugh och hans urspårade liv, men när hans gamle vän blir halvt ihjälslagen blir han involverad vare sig han vill eller inte. När sedan ett par hårdföra snubbar plötsligt hittas rejält misshandlade på ett hotellrum riktas sökljusen mot Robicheaux själv – och för en man som tänkt slå sig till ro förvandlas vardagen till en kamp för att rentvå sig själv – och hitta svaret på vem som försöker sätta dit honom.

Black Cherry Blues är oupphörligt spännande och det är inte någon överraskning att jag fick boken rekommenderad till mig när jag eftersökte bra, hårdkokt spänning.

Ibland för tankarna mig till Lee Child’s Jack Reacher-böcker. Jag tänker att Child läst James Lee Burke och funnit inspiration. Men där Child ofta är överdrivet tuf erbjuder James Lee Burke en mycket smutsigare, mer sårbar och realistisk vardag. En desperat kamp mot demoner och elaka människor.

Jag har för avsikt att läsa mer klassisk spänning och inte fastna i det nya. Black Cherry Blues är ett utmärkt exempel på hur man kan hitta läsglädje i något med lite år på nacken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s