Recension: Jacob Härnqvist – Dog City Blues

En befriande och actionspäckad spänningsroman som går på knock. Den döda zonen har läst Dog City Blues av Jacob Härnqvist.

Jag behöver inte vänta särskilt länge på våldet: det finns där redan från början och följer därefter berättelsen som en röd tråd. Håller mig i handen, vägleder mig.

dog-city-bluesLeo Skantze fick sparken från Malmöpolisen för länge sedan. Ett trassligt förflutet och ett destruktivt beteende körde hans karriär i diket. Därefter var det alkoholens tur; diket gapade allt större och svartare. Men nu har han fått rätsida på saker, driver en boxningsklubb, tar det dag för dag. Försöker att vårda ett kärleksförhållande.

Men när en gammal kollega plötsligt behöver hjälp tar allting en sväng åt fel håll. Leos vilja att stå upp för de svaga slungar honom rakt in i en värld han borde hålla sig långt borta ifrån. Han blir en märkt man.

Samtidigt som den undre världen gör sig allt mer våldsamt påmind börjar han inse att det också finns personer nära honom som har sina egna agendor. Och att dessa agendor är i direkt kollisionskurs med hans egen hälsa.

Dog City Blues är en smäll på käften. Jacob Härnqvist sneglar klart och tydligt åt noir-genren, det mer hårdkokta segmentet av denna.

Siktet är inställt, storyn tydlig. Berättelsen ångar på utan nåd. Det går snabbt, under stunder lite för snabbt; Leo Skantze är orädd, kaxig, självsäker. Det blir lite väl övertydligt och stereotypiskt ibland.

Jag läser boken med en känsla av befrielse, det är skönt att läsa en spänningsroman som inte är tillrättalagd. Visst är det våldsamt – och de som har svårt för våldsamma historier kommer inte att hitta en ny favoritbok. Men jag räds inte, tvärtom.

Dog City Blues är underhållande, snabb och rättfram läsning. Det uppskattas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s