Bra refuseringar = större chanser

I dagarna fick jag mitt sjätte refuseringsbrev/mejl. Det var ett bra sådant, utförligt, konstruktivt, positivt. Jag är bortskämd. 

Visst är det paradoxalt: Det suger att bli refuserad. Men samtidigt; när man blir refuserad på rätt sätt och inte med ett opersonligt dussinmejl är det konstruktivt för skrivandet. I mitt fall handlar refuseringarna om logiska luckor i berättelsen samt att upplägget under stunder är för fragmentariskt. En annan svårighet med att skriva ett kompakt mörkt manus är att få in det i ett förlags utgivningsprofil, ty denna hålls det hårt på.

(En liten parentes: Jag förstår att man vill hålla en tydlig linje i sin utgivning, men detta är ett problem i svensk spänningsutgivning; det blir för mycket mainstreaming)

För varje konstruktiv refusering som trillar in genomför jag justeringar. I nuläget har jag till exempel genomfört (snart klar) en total omskrivning av hela berättelsen. Från tredje person imperfekt till första person presens. Ett stort arbete, som gjort helheten mycket bättre, starkare.

Faktum är dock att ingen av refuseringarna nämnt att tredje person imperfekt varit fel; detta är snarare något jag själv kommit fram till. Så, om jag kombinerar åtgärderna av de synpunkter som förlagen gett mig med det faktum att manuset är starkare efter omskrivningen, ser det ljust ut.

Det har varit lättare än jag trott att ta emot kritik. Innan jag skickade iväg mitt manus för första gången tänkte jag att det skulle bli hemskt: Jag är värdelös, jag suger, fy fan, det blir aldrig någon bok.

Det blev inte hemskt. Kanske för att jag uteslutande fått bra feedback för storyn, karaktärerna och upplägget. Kanske inte.

Snart är min omskrivning färdig. Därefter väntar mer putsning. Och sedan iväg till förlagen igen. Skillnaden denna gången är att jag kommer att skicka bredare direkt. Så det är upp till förlagen att agera snabbt om de inte ska missa sin chans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s