Starkt om människor på flykt

Idag var jag på Galleri Kontrast i Stockholm. Det var dags för vernissage för Anders Hanssons fotoutställning Flykt. En i högsta grad speciell utställning som porträtterar något väldigt få av oss vet något om.

Nämligen hur det är att vara på flykt.

flyktHanssons bilder, tagna bland annat i Syrien, Kongo, Bulgarien, Afghanistan och Italien, har flera dimensioner. De inte bara fångar svårfångade ögonblick utan ger också personlighet och liv till berättelser vi helst blundar för, från människor vi helst inte ser. Människorna utan någonstans att ta vägen.

Det är starkt. Egentligen mer än starkt. Så jag köpte naturligtvis fotoboken Flykt, som ger en än mer utförlig bild i detta aktuella tema.

Det är viktigt att bli påmind om hur lyckligt lottad man är. Men personligen tycker jag också att det är viktigt att vi som kan på något sätt engagerar oss för att åtminstone någon eller några av de miljontals människor runt om i världen som lever ovärdiga liv i skuggan av grundläggande mänskliga rättigheter ska få möjligheten att lyfta sig ur det livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s