Att läsa och läsa och läsa igen

Innan mitt manus blev klart (åtminstone så klart som det blir utan redaktörsbearbetning) lärde jag mig att tröttna på mig själv. Jag gick igenom perioder av svår leda på min egen ibland pretentiösa ton.

Kan jag aldrig hålla käft.

Jag läste, läste och läste igen. Mina egna ord, nedskrivna i någon slags handling, framstod ibland som ren idioti. Ibland som fantastiska. Ibland som slätstrukna och meningslösa. Ena gången tyckte jag att inledningen var fantastisk. Nästa gång att den var hysteriskt krystad.

Jag kan aldrig hålla käft.

Så jag tröttnade ibland, så som man gör. Att traggla en text i sin egen hjärna gång på gång, leta efter förbättringar, leta efter nya infallsvinklar, tillhör inte det mest bekräftande man kan göra. Eller det mest variationsrika. Plötsligt hör man sin egen röst eka där inne – och den låter ju likadan allt för ofta!

Jag skriver för korthugget.

Nej, jag försöker för mycket. Jag borde låta språket ta mer plats.

Mot slutet av arbetet med mitt manus (notera: jag säger slutet, och menar det slut som infinner sig innan man hittar ett förlag) var jag rätt less. Less på min huvudkaraktär, less på det kompakta mörker som genomsyrar mitt manus. Less och rastlös, fötter som aldrig kunde bara vila mot golvet utan alltid trummade hysteriskt.

För anledningen till att man läser, läser och läser igen är att det tar tid, en jävla massa tid, att skriva bok, prata med kontakter, vänta på läsningar. Och när man bara sitter och väntar är det svårt att hålla tyst. Så man skriver lite till. Kanske ändrar en mening, två, tre.

Och så plötsligt får man ett mejl från en frivillig som lektörsläst boken. Massor av beröm. Och lite kritik.

Och så är man där igen, fast i pendeln mellan hopplöshet och hoppfullhet. På skör tråd.

Varför kan jag aldrig hålla käft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s