Olssons deckar-100

Jag hade missat att deckarfantasten tillika recensenten och krönikören Lotta Olsson i DN listar sina 100 bästa deckare. Herre gud, det är ju hysteriskt intressant!

Olsson och jag har inte riktigt likadan deckarsmak. För guds skull, vi snackar om en person som lyfte fram Mats Olssons Straffa och låta dö som en av årets bästa deckare.

Nej, jag uppfattar henne som benägen att gilla deckare som är finsnickrade, intrigstarka och inte allt för blodiga. Själv är jag mer åt det hårdkokta, skitiga och uppgivna hållet, vilket kanske säger mer om mig än om henne. Men en sak är säker. Jag älskar att läsa hennes initierade och finurliga krönikor och recensioner. Och det är ju olikheter i smak som gör det så kul att diskutera.

Att följa topp-100-listan är givet!

morkt-motivSom en första intressant notering ser jag att plats 99 innehas av Louise Penny’s Mörkt motiv. Jag vill minnas att den på engelska hette Still Life. Jag lektörsläste boken åt ett förlag redan 2010. Sågade den rätt så skoningslöst, vill minnas att jag kallade den skittråkig och platt. Två år senare utkom den alltså (på just W&W, som jag TROR att jag läste för!) och Louise Penny har sedan dess gjort mycket bra ifrån sig på den svenska marknaden. Det märkte jag inte minst när jag sålde deckare hos Adlibris.

Fel av mig, alltså? Kanske tur att förlaget inte lyssnade.

En annan sak som ska bli intressant är naturligtvis hur många av hennes topp-100-deckare som jag själv läst. Jag ber att få återkomma i frågan!

2 thoughts on “Olssons deckar-100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s