Recension: Elly Griffiths – The Zig-Zag Girl

Mord, magi och mysterier. Elly Griffiths senaste spänningsroman The Zig-Zag Girl är en fristående berättelse som utspelar sig i magiska kretsar under 1950-talet. Den döda zonen gläds över att Griffiths framgångsrikt blåser nytt liv i sitt författarskap.

Under andra världskriget ingick Edgar Stephens i det så kallade ”Magic gang”, en löst sammansatt grupp magiker, varietéartister och tankeläsare vars enda uppgift var att producera falsk propaganda för det brittiska imperiet. Efter kriget slog han sig till ro och inledde en bana inom poliskåren.

the-zig-zag-girlNär en kvinna hittas död, sågad i tre bitar i vad som liknar det klassiska Zig-Zag Girl-tricket, vida känt i trollkarlskretsar, ringer varningsklockorna. Kvinnan arbetade som hjälpreda åt Max Mephisto, Edgars vän från krigstiden. För att lösa mordet kontaktar han Mephisto och tillsammans ger de sig ut på en mördarjakt med magisk inriktning.

Det visar sig att mördaren har en plan och att den planen involverar hela det gamla gänget. Det är bara en tidsfråga innan nästa mord kommer att ske.

The Zig-Zag Girl är ett klassiskt mordmysterie kryddat med tidsjakt. Det ligger en tydlig Who Dunnit-känsla över storyn och alltså är det inget nytt under solen. Ändå gläds jag. Jag brukar tycka att författare som skriver långa bokserier ska ge sig på något annat, och för Elly Griffiths visar det sig vara livgivande. När hon för stunden överger sina habila Ruth Galloway-deckare känns skrivandet både inspirerat och drivet.

Det är svårt att motstå böcker som rör sig i magins cirklar kring 1950-talet eftersom det ligger ett fantasieggande skimmer över berättelsen. Griffiths gör det bra och trovärdigt, snärjer, målar, förför läsaren. Som mordberättelse är det välberättat men det är ändå helheten och framför allt känslan av ett författarskap som får nytt liv som består.

The Zig-Zag Girl är inte revolutionerande läsning. Men det är välskrivet och bär Elly Griffiths kännetecknande humor mellan och i textraderna. Boken erbjuder behaglig och fängslande mysterieläsning som passar perfekt för vintermörkret!

Köp boken hos Adlibris

Bonusmaterial: Den döda zonen intervjuar Elly Griffiths (2013)

2 thoughts on “Recension: Elly Griffiths – The Zig-Zag Girl

    1. hier0nymus Inläggets författare

      Tror det. Minotaur ger ju ut henne, så antingen där eller på Forum. Jag lektörsläste den och gav mycket gott omdöme, så vi får se vad min röst betyder 😉

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s