Recension: Hanna E Lindberg – STHLM Confidential

Föredömligt korta kapitel och ett ständigt driv framåt. Den döda zonen har läst Hanna E Lindbergs debut STHLM Confidential och tycker att den ger mersmak trots att karaktärerna skulle kunna ta ännu mer plats.

STHLM Confidential är en spänningsroman som utspelar sig bland glamourmodeller, festfixare, miljonärer och en journalist som vill ta revansch. I fokus hittar vi Solveig Berg, som driver en blogg där hon försöker väcka liv i sin likstela journalistkarriär. En karriär som vek av söderut när hon klev över gränsen i jakten på ett scoop.

sthlm-confidentialMen frågan är; är hon på väg över gränsen igen?

I Solveig Bergs blickfång: Lennie Lee. Ägare till en av de sista grabbtidningarna, festfixare. En man som drivs av sin egen desperation och ett ständigt växande nät av lögner, vita som svarta. Ett svin.

Solveig ser framför sig en djuplodande, avslöjande artikel om de sista glamourmodellerna; sex, knark, jetset-liv och rykten om prostitution – en artikel om deras värld, men också om vad som drivit dem dit och krafterna bakom en industri med många skelett i garderoben. Det visar sig vara svårare än hon tänkt; och när en känd modell hittas drunknad maler en destruktiv spiral igång. Solveig sugs in djupare än hon trott och riskerar mer än bara sitt redan skamfilade rykte.

STHLM Confidential levererar mycket som är bra: ett uppskruvat tempo, molande moraliskt förfall, koncenterade kapitel och inte minst ond, bråd död. Det är en lovande debut skriven med rappt rakt-på-sak-språk.

Bland de få invändningar som finns bör nämnas att karaktärsgalleriet kunde utvecklas. Berättelsen rymmer väldigt mycket moralisk svärta och helvete men författaren kunde tagit ut svängarna ännu mer för att måla en starkare bild av huvudkaraktärernas motiv och bakgrund. Det finns otroligt lovande embryon här, men också ett par sidokaraktärer som skulle behöva mer kött på benen.

Som helhet är det bra och inte minst lovande inför framtiden. Hanna E Lindberg har ett befriande driv i skrivandet och fascineras av människors mörka sidor och ständiga strävan efter något bättre. Förhoppningsvis får vi läsa mer från henne framöver.

1 thought on “Recension: Hanna E Lindberg – STHLM Confidential

  1. Ping: “Stockholm Confidential”, di Hanna Lindberg | Nordic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s