Recension: Thomas Engström – Söder om helvetet

Söder om helvetet – den andra boken i Thomas Engströms serie om Ludwig Licht – bjuder på tempofylld och tajt thrillerläsning. Det är professionellt och slipat, konstaterar Den döda zonen.

”Frånvaron av piller och sprit var en katastrof”, konstaterar Licht när han befinner sig på Pennsylvanias landsbygd i full färd med att infiltrera en högerextrem organisation som har ondska, död och helvete på agendan.

Söder om helvetet, ja. Licht har varit där, är fortfarande där. Söder om helvetet.

Han trivs i infernot, det matar hans kropp och själ. Denna gång anlitas han av sin gamle uppdragsgivare, GT, som nu befinner sig i Staterna. Ett delikat fall väntar på Licht; en tonårspojke hittas död i vad som misstänks vara resultatet av ett kärleksdrama med politiker i huvudrollen.

9789100138905Givetvis är det inte så enkelt. Händelserna slungar g-kraftssnabbt Licht in på direkt kollisionskurs med en högerextrem rörelse som plogar sin väg mot ett utopiskt mål. För Licht gäller att på kortast möjliga tid infiltrera rörelsen och göra sig betrodd av den innersta kretsen.

I Thomas Engströms thrillerböcker är Ludwig Licht epicentret från vilket allting strålar. Och Engström är bekväm med sin karaktär, nästan obehagligt bekväm, trots att det finns en svårbemästrad dubbelhet i Licht. Å ena sidan beskrivs han se ut som ”… en pundare som måste vittna i en rättegång …” och å andra sidan har han ett kraftigt och självklart driv i sina aktioner, hur improviserade de än må vara.

I Väster om friheten slogs jag av de vilda svängarna, den vassa dialogen och det nästan dystopiska Berlin som beskrevs. I Söder om helvetet är svängarna inte lika vilda, något som känns medvetet från Engströms sida. Däremot är dialogen minst lika bra – eller bättre – än i förra boken. Dialog och handling är tajt, fokuserad och har en livfull skjuts framåt, bara framåt.

Det finns en kontrollerad precision i texten, vilket är nödvändigt för en bra thriller. Balansgången mellan detaljer och frihet är fundamental, hamnar man fel slår det slint i trovärdigheten. I Söder om helvetet hamnar Thomas Engström helt rätt – det ska bli intressant att se om han fortsätter att göra business av sitt författarskap.

1 thought on “Recension: Thomas Engström – Söder om helvetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s