Det här med att skicka in manus till förlag

Det brinner i sinnet. I dagarna skickade jag för första gången in manus till ett förlag. Sedan dess har tankarna snurrat. Runt, runt och lite i sidled. Det förvirrar mig, fascinerar mig.

Jag är ingen nybörjare, inte överallt. Massor av människor har läst mina texter. Men då har det handlat om journalistik, sälj eller information. Förutsättningarna och villkoren för de typerna av texter skiljer sig från de som omgärdar ett bokmanus. Sammanhangen i vilka man läser är helt annorlunda, liksom förväntningarna inför läsningen.

Men det som skiljer mest är skapandet av texten. Där det tidigare varit ett jobb, ibland rentav maskinellt och rutinmässigt, är det nu ett resultat av min egen hjärnas skapande, vilket i sig är otäckt. När någon läser det jag skrivit nu är det en självständig del av mig de läser. För trots att det är fiktiva händelser och personer i centrum är det ändå resultatet av min ohämmade fantasi, min personliga stil att skriva. Mina ord, bra som dåliga.

Vi vill alla bli bekräftade på olika sätt.

Jag slits mellan två känslor efter att ha skickat in manus till förlag.
Först, en känsla av befrielse. En befrielse från den stress som råttgnagt i mitt sinne, frustrationen kring att inte vara färdig, att inte ha skickat något, att fortfarande febrilt fundera kring om det någonsin kommer att bli ett färdigt manus eller inte.

Därefter, och i relation med den första känslan: en känsla av ofärdighet trots färdigheten. Tankar på saker som jag nog borde justerat lite, insikter om svagheter, tveksamheter och textsnuttar som kunde ha formulerats annorlunda.

Denfascinerar mig, slitningen mellan dessa två krafter. Det är en dragkamp som aldrig kommer att avgöras; jag är övertygad om att man aldrig blir riktigt klar. Det handlar om att bli tillräckligt klar – och om att acceptera att man är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s