Recension: Boston Teran – God is a Bullet

Det känns som att bli sparkad i huvudet.
Jag känner efter om något gått sönder, om näsan sitter kvar, om ögonbrynet spruckit.
Intensiteten ger mig huvudvärk, det bultar, värker, plågar.
Det snurrar, jag vacklar, men kan inte sluta.

Boston Teran skrev God is a bullet under slutet av 1990-talet. För några månader sedan nämndes den för mig av en vän. Du som älskar mörka berättelser måste läsa den, var uppmaningen. Och när en annan vän kort därefter rekommenderade samma bok – av samma anledning – kände jag behovet, nej, tvånget, att beställa så fort det gick.

Att läsa böcker som rekommenderats är vanskligt. Det kan gå åt helvete, du kan förlora din respekt för människors karaktär, boksmak, intelligens. Vänskaper kan förstöras; kanske har du blivit fullständigt missuppfattad som läsare, ett nederlag stort som något. Särskilt när man driver en deckarblogg.

Men God is a bullet visade sig vara ett säkert kort.

god-is-a-bullet (1)Det haglar, stormar, vrider och vänder av mörker, hat, våld och desperation. Det är knark, ondska, förbannelser och bara ett helvete som är ett helvete, inget annat. Det tar aldrig slut.

Utgångspunkten för handlingen ligger i ett fasansfullt inbrott och en kidnappning av en ung flicka. Men det är bara introduktionen till den depraverade värld som utgör Boston Terans skapelse. I huvudrollerna ser vi ett hopplöst omaka par; pundaren Case Hardin och mjukispolisen Bob Hightower. De två förenas genom sin gemensamma motivation i en jakt som sakta men säkert accelererar, mullrar och till slut rundsparkar mig i ansiktet. Det är allt annat än friktionsfritt, det är kantigt och problematiskt redan från början.

Berättandet är exakt. Dialogen är slipad, storyn som hämtad från en mardröm. Det lämnas inga luckor eller utrymmen för eftertanke och tveksamhet. Så stark är berättelsen, den slingrar sitt dödsgrepp runt läsaren.

Det är miserabelt mörkt, ljuspunkterna är få. Men trots detta mörker blir boken aldrig svårläst. Det är flyt, spänning och fascination rakt igenom. Det är en bok som lätt kvalificerar sig bland det mest hårdkokta jag läst – och som garanterat kommer att bli en referenspunkt för framtida läsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s