Jakten på pusseldeckaren

Igår drabbades jag av akut lust att läsa en mysig pusseldeckare, så jag satte mig att skumma igenom den aktuella utgivningen inom spänningsgenren. Tyvärr stötte jag på patrull direkt.

Deckarfloran känns rätt intetsägande just nu.

Nej, jag gillar inte Mari Jungstedts böcker (ändå har jag läst flera av dem). Och nej, jag är inte sugen på ännu en Skärhamnsdeckare av Viveca Sten (jag gillade den första). Jag känner mig nollställd inför Ann Rosmans nya, även om jag kan tänka mig att det är rätt bra. Michael Connelly? Nä, pallar inte, been there done that. Jan Mårtensson? Jag är inte målgruppen. Ingrid Hedström? Mjaeh, nej, kan inte uppbåda suget.

Så vad kan jag tänka mig att läsa?

Roslund & Thunbergs Björndansen, kanske. Fast så mycket mysig pusseldeckare lär det inte vara.
Erik Axl Sunds Glaskroppar? Ja, men samma där – knappast myspys och pussel.

Jens Lapidus nya är snart här. Men den faller i samma kategori som ovan nämnda böcker.

Det lär sluta på samma gamla vanliga sätt: att jag införskaffar något hårdkokt, lagom ångestfyllt och våldsamt. Det där med att bredda min läsning – var det inte nåt jag skulle satsa på? Jag är för tråkig.

4 thoughts on “Jakten på pusseldeckaren

 1. Ulla Bolinder

  Något realistiskt och annorlunda då?

  Trauma:
  ”Ulla Bolinder är verkligen helt ensam om sina deckarkonstruktioner. Hon använder sig av olika dokument för att skapa en intrig. Det kan vara undersökningsprotokoll, förhör, tidningsartiklar, ja egentligen vad som helst. På det viset förs handlingen framåt och läsaren får en helt igenom realistisk upplevelse. Fiktionen göms bakom de olika officiella handlingarna.

  I denna bok har hon utvecklat sin metod genom att ge de inblandade chansen att komma till tals på ett mer uttalat sätt än tidigare. Berättarjaget flyttas runt i persongalleriet, och ingen är för obetydlig för få uttala sig. Det gör att realismen ökar än mer.”
  Nils Scherman

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s