Recension: Jim Thompson – Mördaren i mig

”Ett knivskarpt porträtt av ett känslomässigt stört inre”

Lou Ford är en fullständigt harmlös och rätt slätstruken människa. Han är förstås vicesheriff i en sorglig avkrok i Texas, men så mycket mer är det inte med honom. Hans jobb består i att styra upp fyllebråk och hantera småsaker. Han är snäll, trevlig, ställer alltid upp. Hans tjej tjatar på att de ska gifta sig, men han lyckas förhala det gång på gång. Allting rinner av honom.
Men vad händer när man börjar gnugga på den harmlösa ytan? Och vad händer när ytan är bortskrapad och saker och ting slutar rinna av?

mordaren-i-migNär Lou Fords inordnade liv sakta men säkert börjar ruckas ur sin plats sätter det igång en kedjereaktion av händelser. Gamla sår, nya situationer och desperata handlingar drar igång en spiral av kaotiskt och destruktivt beteende. Ett beteende han inte haft på många år.

Lou Ford försöker vara alla till lags, låter andra bestämma. För sent inser han resultatet av detta, att han låtit situationen gå för långt och måste sätta stopp för det som håller på att hända. Det finns en gräns för hur mycket man kan ta, hur mycket skit man kan samla på sig.

Jim Thompsons Mördaren i mig är en noir-klassiker. Boken skrevs på 1950-talet men är ett tidlöst och knivskarpt porträtt av ett känslomässigt stört inre. Berättelsen vaggar igång med vardagliga händelser, men eskalerar, nästan tvångsmässigt, till en allt mer frenetisk historia. Mot slutet är det i det närmaste hysteriskt – och allting rör sig mot ett oundvikligt sammanbrott. Thompsons beskrivning av Lou Ford är klinisk; det är rakt på sak utan krusiduller. Trovärdigt och obehagligt.

Jag är inte speciellt duktig på att läsa klassiska noir-berättelser, men har som ambition att skärpa mig. När man läser böcker som denna är det inget annat än ren njutning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s