Att vandra rakt in i en spoiler-fälla

En text kan säga så mycket. Jag är militant motståndare mot spoilers; läser i princip aldrig baksidestexter eller bokpresentationer – av den enkla anledningen att nivån varierar kraftigt. Och inte minst för att många förlag har den fula ovanan att berätta lite för mycket lite för snabbt. Oftast lyckas jag undvika dessa oönskade upplysningar, men ibland går det åt helvete.

Genom åren har jag blivit slipad, skicklig på konsten att undvika spoilers. Jag sätter min tillit till genrebestämningen, magkänslan, snappar upp korta one-liners på omslag. Ibland är jag karaktärssvag, skummar igenom de två första meningarna i bokpresentationen. Jag litar väldigt mycket på personliga rekommendationer från folk som vet vad jag tycker om för böcker.

Just nu läser jag flera böcker samtidigt, vilket är långt ifrån optimalt. En av böckerna är God is a bullet av Boston Teran. Anledningen till att det tar tid att läsa ut boken är att jag har ett motstånd mot det. Jag vet nämligen ungefär vad som ska hända. Varför? Jag vandrade rakt in i en spoiler-fälla. The worst kind.

Min aldrig sinande kunskapstörst ledde mig till att nyfiket googla vem författaren/författarna bakom namnet Boston Teran är (det finns en hel del undringar om detta). Jag snubblade då över en artikel som avhandlade just mysteriet kring författarens identitet. Det var en välskriven, intressant artikel som gav mig stort nöje och viss insikt. Ända tills jag marscherade rätt in i väggen och knäckte näsbenet på en spoiler. Artikelförfattaren hade nämligen visat vänligheten (obs! ironi!) att berätta vad God is a bullet faktiskt handlade om – och vad som hände. Kul, jättekul, särskilt om man vill råna mig på min läslust.

Nu är, som väl är, boken oerhört bra, vilket gör att jag kan ha överseende med att jag vet ungefär vad som ska hända. Men i de flesta andra fall skulle jag nog bara lägga ner och gå vidare. Spoilers, alltså. Ve och fasa.

1 thought on “Att vandra rakt in i en spoiler-fälla

  1. johannasdeckarhorna

    Håller helt med om att många baksidestexter är förkastliga. De avslöjar ju ibland mer än halva boken! Därför brukar jag bara ögna igenom dem lite snabbt och inte läsa alltför noga vad det står.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s