Woodrell och de la Motte

Daniel Woodrell och Anders de la Motte. Gemensam nämnare?
Den döda zonen.

Att Daniel Woodrell är skicklig på att skriva socialrealistiskt mörk amerikansk litteratur är ingen nyhet. Hans genre brukar kallas Country Noir, och är precis vad den låter som. Jag håller just nu på att läsa The Maid’s Version, hans senaste roman – som spinner runt en explosion i ett samhälle i Missouri 1929 – och livet kring katastrofen, skulden, ryktesspridningen och efterverkningarna. Det är, som alltid när Woodrell är inblandad, både vackert och vemodigt.

Woodrell kom tidigare ut på svenska hos Natur och Kultur, men vad jag vet lade de ner utgivningen av hans böcker. Förmodligen sålde de helt enkelt för dåligt, vilket är djupt tragiskt med tanke på den höga kvalitet hans böcker håller.

Från Woodrell till de la Motte. Tvära kast. Jag har läst ut MemoRandom. Där Woodrell är socialrealistisk är de la Motte medryckande och pulshöjande. MemoRandom är en thriller som bjuder på förvirring, förvecklingar och rappt berättande i parti och minut. Tempostarkt men tätt. Till de la Motte får jag återkomma, både med recension och intervju – så håll ögonen öppna efter det!

Så vilket blir nästa läsprojekt efter Woodrell? Jag har en hög böcker som söker, skriker efter min uppmärksamhet. En inte allt för avancerad gissning är att jag snart läser David Peace igen. Den översatta versionen av 1983 är nämligen ute vilken dag som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s