Recension: Roger Hobbs – Ghostman

”Thrilleraction med extra allt”

Det finns böcker som är svåra att klassificera. Böcker som spänner över flera genrer. Och så finns det böcker som Ghostman – som enkelt sammanfattas i en enda mening – fyra ord, se ovan.

Ghostman börjar i ett rasande tempo, med ett casinorån som går katastrofalt fel. Skottlossning, döda kroppar, bakhåll, hetsjagande medier. Och så någon som står som förlorare. Någon som måste betala. Och här inleds boken. Jakten.

ghostmanFör det är en jakt. En klassisk rånarjakt, en desperat jakt på syndabockar, förklaringar och vägar ut. Roger Hobbs levererar en fullpackad, fullspäckad thriller skriven i ett rappt, svåremotståndligt språk. Det är ett filmiskt flyt, cliffhangers, korta kapitel, snabba ryck – och det bästa är att det är både trovärdigt och spännande. Det bjuds på droghandel, det bjuds på utpressning, organiserad brottslighet, vapen och förklädnader. Och som det bjuds – vi snackar plusmeny.

Roger Hobbs var tjugotvå år ung när han skrev Ghostman. Kanske är det detta som fascinerar mest, boken känns nämligen inte som en tjugotvåårings verk, snarare som en ärrad veterans skrift, någon som varit i branschen länge och vet vad som krävs. Hobbs är värd hyllningar, ett namn att lägga på minnet. Det står klart att förväntningarna på hans nästa bok  kommer att vara skyhöga.

Jag utnämner inte boken till årets bästa spänning, här och nu, men däremot är jag övertygad om att den kommer att tillhöra toppskiktet när året sammanfattas. För den som läser thrillers är det en höjdpunkt.

Köp boken hos Adlibris

2 thoughts on “Recension: Roger Hobbs – Ghostman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s