Blurbarnas mästare?

Utomlands, framför allt i USA och England (allra mest i USA) är det Big Business med författarblurbar på böcker. En författarblurb är ett citat, ofta ganska kort, där en annan författare uttalar sig positivt om en bok. En liten hyllning, if you may.

”XXX är en fantastisk bok. Spännande, tempofylld… ett måste, helt enkelt!” / Valfri författare

Det finns, så vitt jag förstår, flera författare som faktiskt tar betalt för att blurba, vilket känns lite konstigt. Men faktum är: en bra blurb från en välkänd författare drar in en och annan tvehågsen köpare som resonerar att ”om XXX tycker detta är en bra bok, så…”.

Allra vanligast är denna företeelse inom spänningsgenren, där det allt som oftast återfinns ett citat på boken. När det kommer till okända eller debuterande deckare är det nästan mer regel än undantag; då behövs lite tyngd och trovärdighet för att dra in läsarna.

Så vem är egentligen författarblurbarnas mästare? I min värld står det mellan två stycken: Stephen King och Lee Child. Dessa två figurerar ganska ofta i blurb-businessen, särskilt den sistnämnde. Nu betvivlar jag inte att båda dessa herrar läser väldigt mycket böcker, men jag fascineras av själva grejen. Och undrar över hur effektivt det är. Det skulle vara jätteintressant att se någon form av statistik (vet någon? tipsa mig!).

En annan intressant fråga är förstås: hur kommer utvecklingen att vara i Sverige? Jag har sett några exempel, men ännu är vi ljusår efter våra vänner i England och USA. Spännande. Vad tror ni?

Vad tycker jag? Nä, jag bryr mig inte nämnvärt om lösryckta citat från diverse författare, men hur resonerar ni andra? Och vilka är egentligen mest trovärdiga? Av oklar anledning håller jag exempelvis Stephen King som mer trovärdig än Lee Child (varför?). En annan av mina favoritförfattare som brukar blurba är Michael Connelly, även där anser jag trovärdigheten vara hög.

Min nyfikenhet vet inga gränser – så räkna med en uppföljning, intervju eller dylikt, i området!

2 thoughts on “Blurbarnas mästare?

  1. I left my heart in the library

    Stephen King! Av någon anledning (kanske för att jag är lite kär i honom) så har jag fått för mig att hans integritet är väldigt hög. Jag tycker att han är mycket generös med lovord om författare som han anser förtjänar det, det gillar jag.

    Skulle jag köpa en bok med en Stephen King-blurb på omslaget? Chansen är nog ganska stor, misstänker jag. 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s