Recension: Belinda Bauer – Betraktaren

Obduktionsspänning – isolationsthriller – utanförskapsdeckare.

Jag lyckas inte komma på något nytt, innovativt ord som beskriver Belinda Bauers Betraktaren, en bok som cirkulerar kring ett dödsfall, en obduktionssal och ett sjukhus.

betraktarenPatrick är en Aspergerdiagnosticerad ung man med ärrig uppväxt, mörka minnen och sociala svårigheter. Han är nyfiken, envis och enkelspårig – det är endast sanningen han är ute efter, den absoluta sanningen om vad som händer –

när någon dör.

Finns det något där, en passage, en dörr, en öppning till något annat? Han måste få veta.

Men under en obduktionsövning stöter han på en situation som inte passar hans ordningsamma sinne. Liket som han obducerar, det är något som inte stämmer. Han känner att det är fel. Tänk om det är ett mordoffer? Måste ta reda på sanningen.

Undan för undan vecklar handlingen ut sig, ark för ark, kliniskt bläddrande. Mystiska omständigheter, olyckliga händelser, mörka hemligheter. Berättelsen väver in, vecklar ut och tar form – i centrum står Patrick och en död man som inte kan tala men ändå talar. Mannen är en gåta, och gåtor måste lösas.

Belinda Bauer är ett namn som förpliktigar, åtminstone nuförtiden. Bauer har gjort kometkarriär (gör man det?) i spänningsromanernas universum; hennes debut Mörk jord belönades med en Gold Dagger av högt ansedda CWA (Crime Writers Association) och när det visade sig att boken inte bara var en one shot har förväntningarna med rätta höjts.

Betraktaren är en fascinerande berättelse om ett dödsfall. Men det är inte i själva dödsfallet det intressanta ligger, utan i allting runtomkring: i karaktärerna, men framför allt i den molande känslan av ensamhet och tomhet som genomsyrar mycket av berättelsen. Det är vackert, ledsamt, och oerhört effektivt.

Belinda Bauer målar personporträtt som trots sparsmakat språk blir mer livfulla än de flestas. Jag blir hänförd – och jag blir nedstämd. Så bra är det – och spänningsromaner som slår an känslosträngar på riktigt är vi inte bortskämda med.

Det stora problemet nu är att mina förväntningar på Bauers nästa bok kommer att vara skyhöga.

Köp boken hos Adlibris

Plusmeny: Min intervju med Belinda Bauer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s