Intervju med Elly Griffiths

”Det är otroligt kul att mina böcker blivit så populära i Sverige. Ni har ju så många egna deckarförfattare som är skickliga.”

Orden tillhör Elly Griffiths, författare till fem deckare med rättsantropolog Ruth Galloway i huvudrollen. Galloway, en lättomtyckt och egensinnig hjältinna, som även ligger Griffiths själv varmt om hjärtat.

Med fem böcker bakom sig, och fler på väg, har Galloway skaffat sig en speciell plats i sin författares värld.
– Jag kan verkligen säga att jag känner Ruth. En vacker dag dök hon liksom upp, som från ingenstans. Och jag kände direkt att jag visste precis allt om henne. Inför varje bok oroar jag mig lite, tänker att jag kanske inte klarar av att ”göra” Ruth – men hon har alltid varit där när jag behöver henne, konstaterar Elly Griffiths.

Brittiska deckare är väldigt populära här i Sverige. Hur kommer det sig, tror du?
– Jag tror faktiskt att britter och svenskar är ganska lika. Det kan vara en anledning. Vi ger intrycket av att vara reserverade och respektabla på ytan, men under ytan finns det en bubblade känslostorm.

EllygriffithsRuth Galloway jobbar med historien som vapen och forskning som verktyg. Hon kallas in i rättsfall med misstänkt koppling bakåt i tiden. Elly Griffiths själv har ett stort intresse för historia, sägner och legender.

I skrivandet har hon dessutom stöd av sin man, som är arkeolog, samt en kollega till maken, som är rättsarkeolog. Bra kontakter att ha, när man skriver om en huvudperson som Galloway.

Är de extra tuffa mot dig i när de läser dina böcker?
– Andy (maken) och hans kollega har verkligen varit hjälpsamma. Han (Andy) tycker väl att saker och ting går lite väl snabbt i mina böcker. Men det tror jag är ett rätt vanligt problem inom genren. Jag menar, polisundersökningar och utgrävningar tar ju ofta flera år att genomföra, men som författare försöker man få in det inom ett par månaders tidsspann.

Elly har velat bli författare ”så länge hon kan minnas” och skrev sin första bok i elvaårsåldern, en kriminalroman som hette ”Hundens hår”. Hon berättar att skrivandet dock lades åt sidan, eller glömdes bort, under lång tid därefter. Men böcker blev ändå en stor del av hennes liv, även om hon inte skrev.
– Jag jobbade på förlag i många år, och det fick mig nästan att ge upp tanken på att bli författare!

– Jag började som redaktionsassistent på Bookseller Magazine, men gick sedan över till redaktionellt arbete på HarperCollins och jobbade mycket med barn- och ungdomslitteratur, vilket var oerhört kul. Det var faktiskt inte förrän jag var på mammaledighet med mina tvillingar som jag kom på idén igen – jag ville ju bli författare.

Ellys råd till den som själv vill skriva är enkelt: Envishet. Avsluta en bok!
– Det är det första tipset jag kan ge. Du kommer att lära dig mer av att skriva och avsluta en bok än från valfri kurs i kreativt skrivande.

Så vad är din hemlighet. Var hämtar du energi och inspiration ifrån?
– Havet. Jag skulle inte kunna skriva om jag inte var nära havet. Jag går längs kusten varje dag och simmar i havet mycket – det är min ambition att simma året runt men det blir för kallt någon gång i oktober!

Vad är viktigast i en deckare – handling, karaktär eller motiv?
– Karaktär. Om man inte bryr sig om karaktärerna i en bok så är det omöjligt att framkalla spänning. Fast mina egna böcker börjar, trots detta, oftast med miljön. Det var ute på ett fält längs kusten i North Norfolk som jag kom på idén till min första bok, Flickan under jorden.

I Elly Griffiths kriminalromaner finns i princip alltid kopplingar till sägner, mystik och legender. Det har både med intresse och uppväxt att göra. Hon berättar att hon, under uppväxten, lyssnade till sin mors berättelser om nordisk mytologi. Och att hon älskar hur olika legender kan berätta samma historier. Det lär alltså bli fortsatta inslag av det mytiska redan i nästa bok – som utkommer i vår.

Hur resonerar du kring Ruth Galloway, ser du något bortom henne redan nu?
– Jag har fortfarande fler idéer för Ruth. Just nu håller jag på att skriva den sjunde boken och det kommer minst en till efter den.

– Men jag har skrivit en annan bok också, parallellt, som inte handlar om henne. En kriminalroman som utspelar sig på 1950-talet och handlar om en magiker. Jag hoppas att den kommer att publiceras i England under nästa år.

Slutligen, vi närmar oss jul. Vilken bok ska man ge bort i år?
– Jag kommer fortfarande ihåg när mina systrar gav mig Sagan om Ringen när jag var tretton. Jag läste under hela jullovet. Så om du har en bokälskande tonåring – ge dem något att sätta tänderna i! Båda mina barn är till exempel galna i Game of Thrones-böckerna. Det är något visst med en riktigt maffig berättelse.

Foto på Elly Griffiths: Sara Reeve
Köp senaste boken, En orolig grav, hos Adlibris.

1 thought on “Intervju med Elly Griffiths

  1. Ping: Recension: Elly Griffiths – The Zig-Zag Girl | Den döda zonen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s