Recension: Ian Rankin – Saints of the Shadow Bible

”Rankin skapar bra dynamik mellan Rebus och Fox”

När chefsåklagaren i Skottland vill granska ett gammalt fall är det dåliga nyheter för John Rebus. Rebus har en historia, en tillhörighet sedan trettio år tillbaka. The Saints of the Shadow Bible var en grupp poliser som svor en ed att spela efter sina egna regler. Nu riskerar flera av dem att påverkas starkt av en ny granskning.

saints-of-the-shadow-bibleSamtidigt hittas en ung kvinna medvetslös efter en bilkrasch på en övergiven väg. Kvinnans pojkvän visar sig vara justitieministerns
son. Snart står Rebus med händerna fulla – samtidigt som ingen vill prata.

När Rebus nemesis – Malcolm Fox vid internutredningen – får upp ett spår i fallet blir det skarpt läge. Samtidigt vill Rebus gamla kollegor gärna att han ska leva upp till sina gamla löften. Situationen är allt annat än hållbar. Trycket ökar.

Att väva in Malcolm Fox och John Rebus i samma bok är svårt. Rankin har försökt förut, och inte nått hela vägen. Nu är det nära. Det skapas en bra dynamik, Rebus och Fox relation utvecklas och förändras genom denna bok, de ges båda utrymme att växa. Just samspelet och dynamiken de två emellan är en av bokens största behållningar. Rebus kan sin karaktärsteckning, sin dialog och sin polisjargong. Han går inte på tomgång, vilket är ett gott tecken.

Det är bra driv i storyn, som dock är både komprimerad och komplicerad och boken lider lite av ett svagt slut. Men det är en pigg och inspirerad Rankin vid pennan, och det lovar mer.

Köp boken hos Adlibris

2 thoughts on “Recension: Ian Rankin – Saints of the Shadow Bible

  1. Ping: Helgon eller syndare – Rankin fortsatt bra | Den döda zonen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s