Recension: Lucifer – Skuggpojken

”Ett stabilt hantverk”

Ett försvinnande, en jakt, en hemlighet, en vänskap, ett missbruk. Med Skuggpojken tar Carl-Johan Vallgren – Lucifer – steget in i spänningsvärlden med en bok som mer än flirtar med noir-genren

Pseudonymer, det nya svarta – eller? Åsikterna går isär: är det nödvändigt – eller bara onödigt? För mig är det enkelt: jag tycker i grund och botten inte att de behövs. Men om en pseudonym medför att en författare känner sig mer bekväm, mer fri i sitt skrivande, så tycker jag det är helt okej.

skuggpojkenCarl-Johan Vallgren använder sig av pseudonymen Lucifer. Ljusbäraren. Värst mycket ljus återfinner vi dock inte i Skuggpojken, Lucifers thrillerdebut. Istället är det en värld av ensamhet, missbruk och saknad vi slungas in i – huvudstupa. Historien tar sin början när en pojke försvinner spårlöst från en tunnelbanestation i Stockholm. Händelsen sätter naturligtvis djupa spår i den försvunne pojkens familj och släkt; spår som bärs vidare år efter år.

Många år efter den lilla pojkens försvinnande försvinner så även hans bror under mystiska omständigheter. Här kommer Danny Katz in i bilden. Katz, med ett tungt förflutet och ärrigt sinne, får i uppdrag att hitta – och följa – spåren. Det är startskottet för en tät story där sanningen hela tiden ligger någonstans i periferin och lurar.

Vallgren – Lucifer – verkar trivas i genren. Det finns en berättarglädje i storyn och däri ligger också de problem som återfinns: ambitionen, viljan, omfånget, slukar ibland berättelsen. Kasten blir lite för tvära; geografiskt, händelsemässigt. Men detta är egentligen bisaker i en intressant story. Skuggpojken är uppbyggd på klassiskt thrillervis, med starka influenser av noir-genren; hopplöshet, mörker, missbruk. Det är inget nytt, inget revolutionerande. Men det är fängslande. Och det är ett stabilt hantverk.

Köp boken hos Adlibris

4 thoughts on “Recension: Lucifer – Skuggpojken

  1. Ping: Skuggpojken av Lucifer (Carl-Johan Vallgren) | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s