Inledningens makt

När jag väl fastnar i en bok är det svårt för mig att lägga ner den innan den är färdigläst. Men då krävs det verkligen att jag fastnat.

En av de saker jag älskar att fascineras av är böckers inledningar. Jag brukar, på skoj, läsa de första meningarna i varje bok jag får i handen – för att utvärdera om det är något jag skulle gilla eller inte.

Så, märk av min glädje när jag börjar läsa Christoffer Carlssons nya bok; Den osynlige mannen från Salem och fastnar direkt. Det är en rätt grym känsla när något i tonläget, ordvalen och tilltalet direkt säger ”Läs mig!”.

Hur brukar ni ”provläsa” böcker? Läser ni helst baksidestexten eller kanske, som jag, de inledande meningarna?

Inledande meningarna i Den osynlige mannen (copyright Christoffer Carlsson):

SVERIGE MÅSTE DÖ. Orden står skrivna över tunnelväggen i svarta, tjocka versaler och från en affär i närheten hörs musik, någon som sjunger don’t make me bring you back to the start och utanför tunneln skiner solen varm och vit men härinne är det svalt, stilla.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s