Recension: Gillian Flynn – Gone girl

”Oupphörligt fascinerande”

När en bok blir hyllad av i princip allt och alla är det svårt att förhålla sig. Det är omöjligt att läsa utan att påverkas av det man sett; de lösryckta citaten (”Årets deckare”, ”läsfest”, och så vidare). Och till en början känner jag hur det påverkar negativt; hur jag hakar upp mig på småsaker, nästan letar fel för att bekräfta att jag minsann inte är så lättcharmad.

Men det släpper, naturligtvis. Om det är hög kvalitet vinner alltid upplevelsen – någonstans suddas det andra ut, kvar är bara texten.

gone-girlVid första anblicken är Gone girl en thriller med standardupplägg; en kvinna försvinner, hennes man står kvar och ska svara på alla frågor. Han dras in i en härva av skuldbeläggande och lögner. Men där många thrillers stannar och inte gräver djupare än så, ger sig Gillian Flynn ut på en upptäcksfärd i förhållanden och människors psyken. Boken förvandlas till en skarpsinnig psykologisk thriller, med svängar, kurvor och turbulens.

Det är i detta Gillian Flynn är som mest skicklig – hon lyckas förvandla läsupplevelsen från standardmässig till oupphörligt fascinerande. Gone girl är spännande läsning, helt enkelt en bra och välskriven thriller. Efter en tveksam inledning där jag trevar efter känslor för huvudpersonerna slungas jag in i bokens kärna – och i sjuttiofem procent av boken är det thrillerläsning av allra yppersta klass; svår att överträffa.

Därför är det en bok att rekommendera, en bok att komma ihåg och ett författarskap att börja lusläsa allting av.

1 thought on “Recension: Gillian Flynn – Gone girl

  1. Ping: Gone Girl filmatiseras | Den döda zonen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s