Var utspelar sig boken?

Om jag skulle skriva en bok – var och när skulle den utspela sig?

Frågan (hittad hos Annika) är intressant, mycket på grund av att jag själv sällan läser böcker som utspelar sig i Sverige (jag söker inte vardag när jag läser, jag söker något annat – som jag inte hittar i Hagfors, Fjällbacka eller Linköping).

Som läsare vill jag kunna fly in i en annan värld, en värld som inte påminner om min egen. Jag har tagit upp det förut, att exempelvis deckare som utspelar sig i Sverige oftast inte triggar något hos mig; jag flyr hellre någon annanstans än där jag redan är, har varit eller inte vill vara. Om jag bott i Skottland skulle jag säkert ha samma problematik – och kanske älska deckare som utspelar sig i Sverige.

Men om jag själv skulle skriva (vem vet, det kanske jag gör?), är det lika enkelt? Nej. För en läsupplevelse blir oftast bättre när författaren vet vad den skriver om; både vad gäller geografisk men också rent faktamässig utgångspunkt. Så rent rimligt skulle jag skriva något som utspelade sig i Sverige – men det vore inte helt osannolikt att det skulle inkludera avstickare till andra länder och platser. Det enda jag vet är att jag inte skulle skriva något historiskt – snarare hysteriskt.

Jag kommer säkerligen att återkomma till dessa ämnen vad det lider.

19 thoughts on “Var utspelar sig boken?

  1. hier0nymus Inläggets författare

   Jag tror att jag har lättare för det när det inte är en deckare. Det är något visst med deckare som gör att jag hellre läser om andra miljöer. Romaner, däremot, där fungerar det betydligt bättre!

   Svara
 1. Liselotte

  Håller med dig om att det blir mer verklighetsflykt när man läser böcker som inte utspelar sig i Sverige! Jag gillar dock de som utspelar sig på Gotland eller Öland eftersom ö-landskapet och hur det är att bo på en ö är helt främmande för mig. Håller med föregående kommentatorer – hysteriskt låter mycket spännande!

  Svara
 2. Gia

  Jag läser inte heller mycket som utspelar sig i sverige och när jag väl gör det så är det oftast historiska romaner, föredrar att få läsa om platser som inte känns som hemma

  Svara
  1. hier0nymus Inläggets författare

   Alltså… det kan ju förstås vara bra, men det är kanske lite högre krav när man känner igen miljöerna? Att man reagerar om något inte stämmer?

   Svara
 3. Monika

  Jag älskar böcker som utspelar sig i miljöer som jag känner, det är härligt att direkt få den där inte bilden av hur det ser ut. Och jag älskar böcker som utspelar sig i miljöer jag inte känner till. Jag förstår inte varför det ena måste utesluta det andra 🙂

  Svara
  1. hier0nymus Inläggets författare

   Nej, det ena utesluter inte det andra. Det beror lite på situationen också, känner jag…. vad man är ute efter just då, förstås. Bra kvalitet är ju som regel bra kvalitet oavsett var man befinner sig som läsare.

   Svara
 4. Freja

  Jag skulle nog få skriva om min egen hemtrakt för jag har inte alls tillräckligt med fantasi för att hitta på något eget. Men den bristen på fantasi gör ju att det inte blir någon bok heller…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s