Recension: Penny Hancock – Tideline

tideline”En välskriven debutroman”

Om besatthet, och om minnen från det förflutna, handlar Penny Hancocks debutroman Tideline från 2012. Storyn cirkulerar kring ett hus – The River House – längs Themsens strand. I huset bor Sonia, som arbetar som röstcoach. Hon är uttråkad, hennes man är aldrig hemma, hon är olycklig, plågas av minnen från förut.

Så en dag, när den femtonårige Jez knackar på dörren, släpper hon in honom. Hon ser något i honom, något som både smärtar och inspirerar. Hon bestämmer sig: han ska aldrig få lämna henne. Hon vet att det är fel, men snart är hon inne i en härva av lögner och ser ingen utväg. Det är huset, tänker hon. Det är huset som gör detta med henne.

Tideline är en psykologisk spänningsroman, en välskriven debutroman som inbjuder till bekväm läsning rakt igenom. Det lyfter sällan till några ofantliga höjder, men det är ändå habil, behaglig läsning. Boken tecknar ett bra psykologiskt porträtt av ett sinne i kaos, och styrkan ligger i just denna del av berättelsen. Jag brukar ofta bedöma spänningsromaner just efter hur spännande de är (konstigt, va?) och ska man placera Tideline någonstans är det snarare närmare ”Bra läsning” än ”Spännande läsning”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s