Recension: Cormac McCarthy – Blodets meridian

”En infernalisk westernhistoria”

blodets-meridianDet finns vissa författare man liksom måste läsa. Det kan vara ett dåligt samvete, ett löfte man gett en kompis men sedan svikit. Eller så kan det vara som det oftast är; man vet att man borde gilla en bok, och lägger den på en mental att-läsa-lista. Men blir aldrig klar till att läsa.

Cormac McCarthy är ett bra exempel på just detta. Jag vet att jag kommer gilla det han skriver, men jag kommer aldrig för mig att läsa. Förrän nu, under sommaren, när jag läste ut Blodets meridian.

Och det ska sägas direkt, att jag inte riktigt läst något liknande förut. Däremot bär det spår av mycket som jag gillar. Det är en berättelse som rör sig i laglösa land, i okända territorier och porträtterar både oskuld och ondska på ett i det närmaste mästerligt sätt. Här hittar du hårdkokta psykopater, iskalla mördare, men också fromma människor som drabbas av våldets våg. Det är en berättelse av den ”stora amerikanska” typen, och just sådana faller jag som en fura för.

Vad Blodets meridian är, är inget mindre än en infernalisk westernhistoria. En historia som cirkulerar kring en yngling, kring ett band rövare, mördare och fullständigt vanvettiga människor som driver runt för att döda apacheindianer på 1800-talet. Det är inte en bok man läser över en helg, utan eftertanke, utan att kämpa. Det är en bok som kräver en insats; och personligen var jag tvungen att läsa den i etapper. Jag klarade helt enkelt inte av att sträckläsa. Både språket och berättelsen krävde mer.

Mitt dilemma nu är av ett annat slag. Nu vill jag läsa mer av McCarthy. Så, när ska jag ha tid att göra det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s