Recension: Daniel Woodrell – The outlaw album

”En smärtsam fröjd att läsa”

the-outlaw-albumMörker, elände, misär, fattigdom, incest: en liten cocktail av vad man kan förvänta sig i en bok av Daniel Woodrell, mannen som mästrar över genren Country Noir.

Woodrell är mest känd för att ha skrivit Winter’s Bone (En helvetes vinter), som blev en kritikerhyllad film för ett par år sedan; en fantastisk och skrämmande bok, som klarade transitionen till filmduken utmärkt. The outlaw album är en novellsamling som utkom 2011. Det är tolv mörka berättelser om olika grader av misär och missförhållanden. Det är berättelser om vanmakt, om hämnd, dåligt samvete och gnagande smärta. Och ni kanske förstår att jag älskar det.

I samlingen finner man berättelsen om mannen som hämnas mordet på sin frus husdjur, berättelsen om flickan som får nog av en gammal mans våld mot kvinnor. I princip samtliga tolv noveller är bra, men det finns guldkorn som står ut från mängden precis som det finns några noveller som inte riktigt når de höjder man förväntar sig. När Woodrell är bra är det få som matchar honom i den bisterrealistiska amerikanska samhällsberättelsen, då är det en smärtsam fröjd att läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s