När blir en bokserie för lång?

Jag har läst fjorton Jack Reacher-thrillers, tio Harry Bosch-deckare, fem böcker med John Rebus i huvudrollen. Deckargenren är den mest förlåtande genren när det kommer till serier med samma huvudperson; visst förekommer det även i andra genrer, men just deckare och thrillers står i särklass. Så var går gränsen – när blir en bokserie för lång?

För några år sedan hade jag förmånen att intervjua Lee Child, mannen bakom Jack Reacher. Jag frågade:  Hur många böcker Reacherböcker blir det? Svaret jag fick var lika ärligt som väntat: Jag fortsätter så länge folk köper böckerna.

Krasst, enkelt och fullständigt logiskt ur en författares och ett förlags synvinkel. Ja, så vida man inte reflekterar över saker som variation och inspiration. Någonstans borde det gå en gräns även för den som skriver – upprepningarna kommer, hantverket blir rutin, variationen begränsas. Jag inbillar mig att Lee Child gärna skulle skriva något annat, men att det varken ges tid eller utrymme – det ska ju komma ut en Reacherthriller om året – och miljonerna rullar in, ett trevligt incitament för att köra vidare.

Min åsikt? Det borde ta stopp efter sex, sju böcker. Jag förespråkar trilogier, kvartetter, kvintetter. Begränsat antal, begränsat tidsspann, begränsad repetition. Koncentrerad spänning och förväntan, sorg när det är slut. Jag älskar exempelvis Yorkshirekvartetten av David Peace; jag vet att det är fyra böcker – och jag är mycket nöjd med vetskapen att det stannar där. Jag vet att det finns ett slut.

Så varför är vi deckarläsare så förlåtande? Vi vänjer oss, vi blir bekväma, vi serveras, vi gillar igenkänning. Och vi gillar när det är välskrivet; många författare är oerhört skickliga på att hålla sig precis på rätt sida gränsen. Det blir möjligen urvattnat – men det är ändå tillräckligt bra för ännu en köpimpuls hos kunden. Jag är precis sådan som läsare. Ett exempel: Jag tycker att Michael Connelly har skrivit för många Harry Bosch-deckare. Men jag köper ändå varje ny som kommer. Jag tycker att Ian Rankin kanske ska gå vidare från Rebus – men jag köper och läser ändå.

Vad tycker ni? Har ni några författare som egentligen borde ha gått vidare – men där ni ändå läser, i lojalitet, igenkänning och tradition?

6 thoughts on “När blir en bokserie för lång?

 1. [Anna]

  Jag håller med, det är skönt att läsa serier som faktiskt får ett slut… Vissa svenska deckar författare kommer ut med bok efter bok efter bok och man läser bara för att man vill ju faktiskt veta vad som nu ska hända huvudpersonerna som man har lärt känna.
  Men ibland blir man less…. fast när man har en lässvacka så blir det så enkelt att ta upp en bok med karaktärer man redan känner.
  Jag vill att en serie slutar innan den blir tråkig/enformig, jag ska gärna känna att jag vill läsa om den, vilket lätt uteblir på serie på ca 10 böcker….

  Svara
 2. hier0nymus Inläggets författare

  Ja, det är väl det som är grejen antar jag. Just den där bekvämligheten. Man vet vad man får, man behöver inte anstränga sig jättemycket, osv. Dilemma!

  Svara
 3. [Anna]

  sv: S.J. Boltons Odödlig ska jag börja läsa SNART, har längtat efter den hela sommaren så den blir läst och recenserad ca 15 september då det är rec. dag 🙂

  Svara
 4. hier0nymus Inläggets författare

  Jag har inte läst något alls av Bolton, men hört gott, så då är jag ju sugen. Får se hur jag gör… har ju rätt mycket i läskö just nu…

  Svara
 5. storijapan

  Jag har nog aldrig tackat dig för att du introducerade mig till Lee Child. Jag tycker ju om hjältesagor och för mig kan de få hålla på länge. Det enda som är synd är att de lät minimannen Cruise försöka gestalta Reacher på film. Blev rätt fånigt.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s