Alla deckare blir TV-serier?

Noterade i Twitterflödet att ännu en svensk deckare/deckarserie blir TV-serie.

den-tredje-rostenNu är det Cilla & Rolf Börjlinds två böcker Springfloden och snart utkomna Den tredje rösten som ska landa i en TV-apparat nära dig. Något som fick mig att tänka på en kort notis jag läste, där Maj Sjöwall gick loss och kritiserade svenska deckarförfattare för att fokusera för mycket på hur böckerna ska bli film, istället för på själva mordgåtan. För mycket kärlek, för lite mordutredning, menade Sjöwall när hon talade i Edinburgh. Hård kritik, men kritik som jag tycker passerat förbi ganska stillsamt och fridfullt.

Jag lockas att fundera. Vilka deckarserier har inte blivit TV-serie ännu? Finns det några; och vem är nästa på tur?

Det går snabbt att komma på författare vars böcker blivit film eller TV: Anna Jansson, Åsa Larsson, Camilla Läckberg, Henning Mankell, Åke Edwardson, Sjöwall Wahlöö, Helene Tursten, Arne Dahl, Viveca Sten. Med flera. Det är onekligen så att vi älskar våra deckarserier, annars skulle de inte fortsätta att produceras – eller?

Jag själv tillhör inte kategorin svensk-deckarserie-tittare, utan läser i så fall hellre böckerna. Däremot är det säkert många av er som läser som följer dessa serier med glädje. Så, jag frågar er: är behovet aldrig sinande – är efterfrågan fortsatt stark? Och hur är egentligen kvalitén; är det inte lite massproduktion av det hela. Vad säger ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s