Bokbloggsjerka 16-19 augusti

Eftersom jag fick blodad tand av förra veckans bokbloggsjerka hakar jag på igen. Denna vecka lyder frågan som följer: Finns det någon författare som i ditt tycke kommer undan med de så förhatliga klichéerna?

Mitt svar är lika kort som enkelt: Ja, det finns det. Många.

Eftersom jag mestadels läser deckare och thrillers finns det gott om förhatliga (och älskade!) klichéer som jag ofta stöter på. Jag tror att just dessa genrer är de mest förlåtande, att författarna här kommer undan med – och nästan förutsätts använda – fler klichéer än övrig litteratur. Exempel är ju det typiska paret av huvudrollsinnehavare i deckare; ofta en man och en kvinna. Mannen äldre, kvinnan yngre (och tämligen attraktiv). Eller för den delen; den klassiskt nersupne polisutredaren som har ett trassligt förhållande till sina barn, sin exfru och sin omgivning – men som ändå alltid lyckas styra upp allt och lösa fallet. Klichéer, naturligtvis. Men klichéer som uppenbarligen fungerar mycket bra.

Rent handlingsmässigt finns det ju också mängder av klichéer som funkar i deckar- och thrillergenren. Den ständiga tidsjakten, den ständiga upptäckten att någon är ute efter dig, den ständiga upptäckten att ett liv som ”på ytan var lugnt och stillsamt” faktiskt är något helt annat. Mer om det i ett kommande blogginlägg.

13 thoughts on “Bokbloggsjerka 16-19 augusti

  1. hier0nymus Inläggets författare

   Samma här, gissar jag. Jag är väldigt förlåtande. Visst stör jag mig på klichéerna, men så länge de åtminstone görs okej så kan jag förlåta…

   Svara
 1. Bokdetektiven

  Oh! Ännu en blogg om deckare och thrillers, härligt! Håller med om att deckare/th är bland de mer klichéförlåtande genrerna. Kanske just för att klichéerna förtydligar och skapar själva genren? Klichéer är ju med andra ord också något positivt; det signalerar till läsaren vad som kan förvänta sig. Men Gud nåde den författare som bryter mot ”reglerna” 😉 Intressant diskussion, kom lite in på det i mitt jerkainlägg om deckarhatet: http://www.bokdetektiven.se/?p=1507

  Svara
 2. Carro

  Jag kan också bli lite trött på de där deckarklicheerna med karaktärerna men när de inte är där så kan jag även tycka att det fattas något 😉

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s