Jag googlar: Snuthäck

Ett ord som dyker upp med jämna mellanrum i översatta deckare är Snuthäck.

T.ex. ”Han parkerade snuthäcken vid vägkorsningen”, eller dylikt. Varje gång jag stöter på ordet fnissar jag lite, men undrar också över vad tusan en snuthäck är för något. Jag förstår att det rimligtvis är en bil. Men kan det döljas en alternativ förklaring bakom ordet? Är det helt enkelt snuten i frågas häck? Och i så fall, har den några specifika egenskaper som utmärker att den är just en snuthäck?

Så jag googlade.

Antal resultat: Ungefär 7610 stycken. Första resultatet är från synonymer.se och bekräftar min misstanke.

Snuthäck: (vard.) polisbil, polispiket, Svarta Maja; polisstation

Jag noterar också att det finns någon som säljer en Porsche, som ska vara en gammal snuthäck. Vet ej om det är positivt eller negativt, dock? Kanske extra trimmad?

Nu kvarstår bara ett par frågor:

Vem använder ordet snuthäck? Jag har inte noterat om det är en och samma översättare som använder det; eller om det möjligen finns en speciell grupp i vårt samhälle som använder just det ordet ofta? Varför inte säga polisbil? Om det är slang: funkar inte snutbil bättre än snuthäck? Och. Vad är Svarta Maja? En googling ger att det är ett smeknamn på en piketbuss från 40- och 50-talet. Vilket också får mig att anta att ordet snuthäck härrör från den tiden. Eller?

Jag tillägger också gärna att jag inte har något emot ordet. Jag diggar det. Jag vill använda ordet oftare. Håll ögonen öppna!

2 thoughts on “Jag googlar: Snuthäck

    1. hier0nymus Inläggets författare

      Det är mest i amerikanska deckare jag stött på det; flertalet Michael Connelly-böcker, exempelvis. Och andra ställen (även om jag glömmer vilka böcker det är…) Kul ord, hur som helst!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s