När avgör ni om boken är bra?

När man skriver en bok är det viktigt att slå an tonen direkt. Vad kan läsaren förvänta sig? Hur snabbt bestämmer en läsare sig för om boken är bra och intressant eller inte?

Själv kan jag oftast känna det snabbt. Jag brukar skämtsamt läsa de första två meningarna i en bok högt och ge min omgivning ett omdöme på stört; det är såklart lite överdrivet, men det finns en poäng där. Jag känner direkt om språket är bra, om drivet finns där, om berättaren får något sagt eller bara pratar.

Exempel. Jag har precis börjat läsa Andreas Normans thriller En rasande eld. Tonen sätts direkt; det är UD och politik på hög nivå, massor av information och kunskap. Jag förstår direkt att det är vad man kallar ”initierat”. Hatar man politik lär man inte läsa boken. Tycker man det är fascinerande fortsätter man. Har jag bestämt mig ännu? Nej.

Jag befinner mig mitt emellan. Det känns ganska intressant, men det måste bli spännande också om jag ska behålla intresset. Jag är ju ändå en ganska kräsen thriller- och deckarläsare. Jag räknar alltid med att det blir spännande, eller att händelseförloppet tar fart efter minst 50 sidor. Om inte, så ligger boken illa till.

Hur snabbt bestämmer ni er för om en bok är bra eller inte? Efter en sida, tio sidor eller när ni läst ut boken?

2 thoughts on “När avgör ni om boken är bra?

 1. Audrey Fenn

  Ca 20 sidor, funkar den inte då så funkar den aldrig.
  Sen, som du vet, finns det ju böcker jag kämpar med (Gods of Gotham) och en del jag vet att jag hatar redan innan jag läst…

  Svara
 2. [Anna]

  Jag är en sånn som kämpar mig igenom böcker MEN på senare tid har jag börjat ställa tillbaka de jag fastnar i bland de olästa böckerna. Så får man ge den en andra chans i framtiden. Men vissa böcker blir inte bra förens boken är slut 😉

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s