Recension: Ian Rankin – Standing in another man’s grave

”Rankin är framgångsrik av en anledning”

Ian Rankin. A9-mördaren. Mystiska SMS. Försvunna kvinnor. Skottland. Trots detta: Naturlig skepsis. 

rankinEn pensionerad polis kan inte lägga av och gör comeback – har vi hört den förut? Ian Rankin kan inte släppa John Rebus, som är åter i Standing in Another man’s Grave. Hjältar som lever för länge brukar bli rätt träiga och trots att jag (nästan) älskar Ian Rankin kände jag inte direkt hurra hurra, jag tror detta blir överjävligt bra när jag skulle börja läsa.

Sedan snubblar man rakt in i det faktum att Ian Rankin är framgångsrik av en anledning. En anledning som varken stavas utseende, PR, bakgrund eller timing. En anledning som stavas skicklighet. Ian Rankin är jävligt skicklig. Han kan sina pusseldeckare, han kan sin dialog, han kan sin story.

Handlingen cirkulerar kring försvunna kvinnor och en mor som hittat kopplingar som aldrig polisen gjort. Kopplingar som leder Rebus in på snåriga motorvägar, ut på ödsliga hedar, in på sunkiga pubbar och ner i Edinburghs undre värld. Han gillar inte det han upptäcker.

Men det gör jag. Jag blir trött när författare mjölkar sina huvudpersoner, bok efter bok, utan att hålla stilen. Därför undkommer Rankin utan större problem. Visst, handlingen skulle kunna ha mer driv, mer blod, mer svett och ångest – men det gör inget. Jag läser så gärna ändå och det kommer du som gillar brittiska deckare också att göra.

För dig som hellre läser på svenska: Minotaur ger ut boken i september.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s