Recension: Stuart MacBride – Birthdays for the dead

”En deckare av det mörkare slaget”

En del författare vet hur man skriver deckare som skär i själen. En del författare har gåvan att kunna sätta fingret rakt på den ondska som finns i världen, gåvan att få läsaren att plågas, förundras, fascineras.

Aberdeens stolthet Stuart MacBride är skicklig. Skicklig på att berätta om smärta, få läsaren att föreställa sig elaka, smärtsamma, detaljer. Panik, smärta, svärta och mörker i själen. När jag läste Birthdays for the dead fastnade jag direkt. Tänk er: en mördare som varje år vid sina offers födelsedagar skickar ett grattiskort. Ett grattiskort med en polaroidbild på offret fastklistrad. Varje år, en ny bild. Varje år, ett steg närmare döden, den synbart plågsamma döden.

Det är detta som Birthdays for the dead handlar om. Detta, och hemligheter som man inte berättar för någon. Hemligheter som helt enkelt gör så ont att de inte kan berättas.

MacBride gör en avstickare från sin serie om Logan McRae, och det är uppfriskande. Det ger honom friare tyglar och han verkar trivas i den friheten. Det är en deckare av det mörkare slaget. En bok full av smärta – och spänning. Välskriven, spännande och högkvalitativ. Men ingenting för den som föredrar mysdeckare.

Köp boken hos Adlibris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s