Recension: Mark Billingham – Rush of Blood

”Det är bra, men det är inte mer än så”

Jag tog mig an Rush of Blood med hyfsad entusiasm. Tänkte Billingham, tänkte alltid leverans, alltid spännande. Och denna gång avviker han från Thorne genom att göra en stand-alone-thriller om en semestervistelse som får en minst sagt bitter eftersmak.

Handlingen kretsar kring tre par som träffas på semester i Florida. Sol, sand, drinkar, brittiska par och alkoholens rus. Allt är frid och fröjd fram tills dess att någon dör under semesterns sista kväll. Den som dör är dottern till ett annat semestrande par – och intrigen kan börja. Efter hemkomsten fortgår vänskapen, men blir allt mer påtvingad. Det är här boken florerar, cirkulerar, spekulerar. Middagar, konversationer, mycket som är dolt under ytan. Relationer. Egoism. Trauma. Vem gjorde det? Han gjorde det! Hon gjorde det! Fingrar pekas, åsikter vädras och förhållanden testas.

Mark Billingham är skicklig på sitt hantverk, ska sägas. Rush of Blood är helt okej spänningsläsning, tempot tilltalande och visst rycks man med i handlingen. Men något saknas, går förlorat och jag tror (tycker) att det handlar om persongalleriet. Jag sliter inte mitt obefintliga hår, känner inte det magnetiska draget, det nästan maniska behovet att läsa mer. Osympatiska karaktärer, tänker jag. Och det är nog där någonstans jag landar. Det är bra, men det är inte mer än så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s