Recension: David Peace – 1974

”Mörkt och ångestladdat”

Ångest, mörker och smutsig panik. En deckare kan innehålla mycket, men det är sällan känslorna tränger igenom hela vägen till läsaren. 1974 av David Peace är ett efterlängtat undantag.

Boken är den första i en serie: Yorkshire-kvartetten. En serie som kretsar kring jakten på The Yorkshire Ripper. Serien har också blivit framgångsrikt filmatiserad (Red riding). Jag har läst boken på svenska, mycket skickligt översatt av Rebecca Alsberg. Språket är oklanderligt, febrilt och stundtals svårt att ta sig igenom – men på ett bra sätt. Den som har läst fler böcker av David Peace känner igen det, känslan av en dimmig verklighet, ett liv där värdigheten slits ifrån en, där allting balanserar på en skör tråd och bara väntar på att gå fel.

I 1974 får vi följa både polisens och journalistkårens jakt på en mördare som visar upp en sällsynt hunger för död. Eddie Dunford, ångestplågad journalist, kämpar med sina scoop, mot sina kollegor, sina demoner. Han vill visa framfötterna, visa att han kopplat samman mordfallen – men motarbetas från alla håll i sitt sökande.

Det är nyskapande, uppfriskande läsning. Trots allt mörker. För David Peace gör något som fler deckarförfattare borde göra – förnyar sin genre och utmanar läsaren; ställer krav. Detta är inte en bok du snubblar igenom i en hast, detta är en bok som kräver uppmärksamhet och tålamod. Men belöningen är stor.

Varför inte köpa boken hos Adlibris?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s